En vanlig misforståelse når man snakker om fremtidens omsorg, er at robotene skal erstatte menneskene. Det er hverken intensjonen eller et sannsynlig utfall. Likevel er det flere oppgaver som roboter kan gjøre som ikke fjerner de varme hendene, snarere tvert imot. Et par eksempler på slike nyttige hjelpemidler er robotstøvsuger og robotgressklipper.

Gressklipper

Det blir stadig mer vanlig å se små «bokser» summe rundt på gressplener rundt om i landet. For noen er gressklipping en hyggelig oppgave som de gjerne gjør, men for majoriteten er det noe vi må passe på å gjøre når den norske sommeren endelig gir oss noen soltimer. For oss som tilhører denne kategorien er det befriende å gjøre noe helt annet, eventuelt sitte med en is å se roboten gjøre jobben. Er man i tillegg litt dårlig til bens kan en slik robot bidra til at vi kan holde hageflekken vedlike på egenhånd.

Støvsuger

I den grad det finnes en gruppe som liker å klippe gresset, så må den tilsvarende gruppen være vesentlig mindre for støvsuging. De fleste er nok enig i at det er godt når jobben er gjort, men selve aktiviteten er nokså kjedelig. Robotstøvsugeren blir stadig mer populær og de blir stadig bedre. Flere modeller er svært gode alternativer til en manuell støvsuger.

Spesielt for de med sviktende helse kan robotgressklipper og robotstøvsuger være nyttige hjelpemidler. Har man allerede hjelp til disse oppgavene, er det fortsatt gode grunner til å vurdere robotene. Uansett hvem som gjør jobben i dag, betalt eller frivillig, er det mye hyggeligere å ta en kopp kaffe sammen.

For offentlig eldreomsorg er det også nødvendig å effektivisere slike oppgaver. På den måten kan ressursene brukes der de trengs mest. De varme hende kastes ikke bort på oppgaver som kan løses på andre måter.

Det finnes flere gode alternativer av både robotstøvsugere og robotgressklippere. Vi anbefaler å lese noen tester før du bestemmer deg for en modell.

Test robotstøvsuger 2018 fra Dinside.

Test robotgressklipper fra Prisguiden.

Les om andre nyttige hjelpemidler her.